Space Invaders @ ICMC 2014

Het SiLab presenteerde op de Internationale Computermuziek Conferentie (ICMC) 2014 een artikel over NLN-live, een open source webapplicatie voor interactieve instrumentale muziekuitvoeringen. Het artikel werd bekrachtigd door een uitvoering met een strijkkwartet tijdens een van de concert-avonden.

De ICMC is een internationale conferentie van een week waar wetenschappers, onderzoekers, makers, componisten en performers elkaar treffen en geeft een mooie staalkaart van de huidige stand van zaken op het brede gebied van ‘computermuziek’.

Poster preparations

Poster preparations

Posterpresentatie

Tijdens de ICMC was het mogelijk om een poster te presenteren waarin het artikel (en de concert uitvoering) kon worden uitgelegd.
Bij de poster werd ook het principe van NLN-live gedemonstreerd en konden bezoekers zelf ook meedoen met hun tablet of smartphone.

 

Uitvoering ‘Space Invaders’
Space Invaders is een interactieve compositie welke geschreven werd door Stan Koch en Than van Nispen voor de museumnacht 2013. De oorspronkelijke compositie was geschreven voor een symfonische bezetting en werd tijdens de museumnacht uitgevoerd door het Gelders Orkest. Voor de ICMC werd een arrangement geschreven voor een kleinere bezetting en uiteindelijk uitgevoerd door een strijkkwartet plus piano, terwijl een vrijwilliger uit het publiek deze arcade klassieker speelde.

Space Invaders live at ICMC 2014

Space Invaders with live interactive music at the ICMC 2014

Voor de interactie wordt gebruik gemaakt van de NLN-live technologie, welke mede ontwikkeld werd door Jegor van Opdorp.
Musici spelen de interactieve muziek vanaf een tablet en hebben altijd 2 muziekfragmenten in beeld: een huidig muziekfragment (welke aangegeven wordt door een groen kader) en een toekomstig muziekfragment. Wanneer het huidige fragment klaar is, dan verandert die in het muzikale materiaal van het toekomstige fragment. De musici lezen dus afwisselend het bovenste en onderste fragment en kunnen op deze manier dus altijd wat vooruit lezen.

 

Indie Games Concert 2015
16 Mei 2015 voert het Residentie Orkest nieuwe interactieve muziekstukken uit die studenten van de HKU ontworpen hebben, in samenwerking met het SiLab.
Hiervoor wordt dan o.a. ook opnieuw de NLN-live technologie gebruikt.