Dropstuff

dropstuff

DROPSTUFF.nl is een ‘museum zonder muren’; een unieke digitale culturele infrastructuur van onderling verbonden publieke beeldschermen waarop mediakunstwerken en artistieke games worden gepresenteerd. DROPSTUFF.nl zendt een interactieve artistieke programmering uit op een netwerk van ‘urban screens’ op centrale pleinen en stations, locaties waar dagelijks een van nature groot en breed publiek aanwezig is. Tegelijk zendt DROPSTUFF.nl uit op mobiele schermen op festivals, eventementen en online via live.dropstuff.nl. Met behulp van een smartphone en bewegingsdetectie kunnen bezoekers van de schermen de kunstwerken en games live individueel aansturen en spelen met bezoekers bij de andere DROPSTUFF-schermen. De schermen vormen daarmee ook ‘portals in tijd en ruimte’.

DROPSTUFF.nl heeft het SiLab gevraagd om mee te werken aan ‘THE BRIDGE 2.0’. De opdracht is een game te maken die gepresenteerd zal worden in Zweden en Nederland in het kader van het officiële programma van het Nederland-Zweden-jaar.

Specifiek gaat het om een (game)concept waarbij het onderzoek gaat over de interactiemogelijkheden in de openbare ruimte. Door gebruikt te maken van de via internet verbonden ‘urban screens’ van Dropstuff en dieptesensoren werken wij aan een game die een verbinding legt tussen de twee landen én de bezoekers een unieke ervaring geeft.

De ontwerponderzoeksvraag is: hoe ontwerp je een gameconcept voor een live spelontmoeting op twee fysiek verschillende locaties?

Hierbij moet er gebruik gemaakt worden van de Dropstuff-installatie:

  • 2 LED-schermen, één op beide locaties
  • 2 diepte sensoren, geschikt voor buiten omstandigheden (TOF-range)
  • Een framework voor de sensoren

Vanuit het SiLab heeft een team van vijf studenten genaamd Sonicscape (Marco Alkema, Marijn de Haan, Frank Hartog, Yuri Meijer en Thijs Mujs) een interactieve audio game ontwikkeld. De twee spelers op de twee locaties creëren samen (en/of tegen elkaar) een soundscape via de de twee schermen. Bewegingen zorgen voor auditieve feedback en een visuele feedback ter ondersteuning.

De installatie is van 19 tot 24 september te zien en te spelen in Den Haag (het Plein) en in Stockholm, Sweden (Sergels Torg). Daarna staat de installatie in Nederland nog op het TodaysArt Festival in Scheveningen (25 – 28 september). Van 11 tot 18 oktober staat de installatie nog op het Cinekid Festival in Amsterdam en verhuist de installatie in Zweden naar Umea (Radhustorget).

Print